7 tipů pro zlepšení angažovanosti zaměstnanců v hybridním modelu práce

Dělala vám angažovanost vrásky ještě před pandemií? V hybridním nastavení to pro mnohé firmy představuje ještě větší výzvu. Pokud nevíte, kde začít nebo vám dochází inspirace, co ještě vyzkoušet, snad vám přijdou vhod naše praktické tipy.
Lenka Šilhánová
říjen 11, 2022
-
2 minuty

1) Mluvte spolu často a smysluplně

Komunikace je jako kyslík a bez něho se neobejdeme, ani ve firemním prostředí. Hybridní model práce vyžaduje častou komunikaci, i když si myslíte, že všem už musí být všechno jasné. Váš tým může fungovat asynchronně a úroveň technologických dovedností se může lišit. Zaměstnanci, kteří nemají potřebné informace nebo se cítí odstrčeni, se nebudou angažovat.

V Behaveře vykopáváme každé úterý all-hands meetingem Tuesday Rocks, kde každý tým na jednom slidu poví, na čem právě dělá. Všichni tak víme, co se děje a nechybí nám kontext toho, na čem jako celá firma pracujeme. Kromě novinek ze všech oddělení míváme slide o lidech, ať už představení nováčků nebo pozvánku na teambuildingovou online či offline aktivitu.  

Update od produktového týmu na Tuesday Rocks.

Naši půlhodinovou seanci vždycky nahráváme, aby informace nechyběly ani těm, kteří se zrovna nemohli připojit. Ať už je to Tuesday Rocks nebo jiné meetingy, snažíme se je dělat smysluplně (s předem danou agendou) a dodržovat určený čas.

Chcete si vyzkoušet Behavera Well-being Index? Zaregistrujte se zde.

2) Zpětná vazba je snídaně šampionů

Upřímně se zajímejte o názory a podněty svých zaměstnanců, ať už budou příjemné nebo nikoliv. Jedním ze zásadních způsobů, jak ovlivnit angažovanost, je vytvoření prostředí, kde si vzájemně nasloucháte a kde podle zpětné vazby vylepšujete vše, co váš tým trápí. Když lidé vidí, že na jejich názorech záleží a mají šanci něco ovlivnit, budou se přirozeně zapojovat do dění, protože to pro ně bude mít smysl.

V hybridním nastavení skvěle fungují dotazníky a 1:1 video hovory s team leadery. Dotazníky umožňují lidem se v klidu zamyslet nad tím, co chtějí říct a jak. Video hovory jsou zase fajn nástroj k navazující konverzaci, kde se dají jednotlivé podněty probrat a doplnit o kontext. A díky lokační nezávislosti si můžete meetingy zpříjemnit třeba tím, že je spojíte s procházkou nebo odpočinkem na zahradě.

3) Založte svůj vztah s lidmi na důvěře

Mikromanagement je zabijákem důvěry a v hybridní práci může mít velký dopad na angažovanost. Pokud se zaměstnanci cítí lapení jako ptáci v kleci, kde každý jejich pohyb je pod drobnohledem, jejich motivace půjde do kytek. 

Avšak pokud založíte svůj vztah na důvěře a dáte lidem autonomii a zodpovědnost za své výsledky, jejich produktivita pokvete. Hybridní práce mnohým umožnila pracovat v prostředí uzpůsobeného podle vlastních potřeb včetně pracovní doby. Místo počítání odpracovaných hodin dejte lidem volnost si zorganizovat práci podle svého.

Jednou z hodnot v Behaveře je důvěra jako samozřejmost. Do týmu byli vybraní takoví lidé, kteří mají hodnoty v souladu s těmi firemními. Díky tomu víme, že se na každého z nás můžeme spolehnout

4) Vytvořte prostor pro neformální interakce

Když fungujete v hybridním režimu, některým členům týmu mohou chybět neformální místa jako kuchyňka k přátelské konverzaci. Ať už fungujete ve Slacku, Teamsech nebo jiné alternativě, vytvořte prostor, kde si spolu mohou kolegové jen tak poklábosit, sdílet memes, nebo probrat poslední epizodu oblíbeného seriálu.

Pokud jste nový tým jako my, mohly by vám k seznámení se pomoct neformální video hovory. My máme každý pátek Couch Talks, kde proběhne rozhovor s jedním z nás a uzavřeme ho zábavným kvízem na témata, která toho člověka baví. Je to příjemný způsob, jak se poznat a zjistit, že pracujete se skvělými a zajímavými lidmi. Jestli máte rádi své kolegy totiž mimo jiné ovlivňuje i angažovanost v práci.

Couch Talk s Dušanem Murčem 🍕

5) Nezapomeňte chválit

Dobře odvedená práce je samozřejmost, ale chyby jsou konec světa? Tak takovému přístupu už dávno odzvonilo. Chvála a ocenění za povedené projekty má velký vliv na psychickou pohodu a pocit naplnění u zaměstnanců.  

Podle studie by až 66 %[1] lidí skončilo v práci, pokud by se cítili nedoceněni. U mladších generací pak toto číslo stoupá až na 76 %. Manažeři s přístupem cukr a bič mohou firmu stát majlant a vyplatí se přejít na people-first přístup.

6) Nastolte work-life balance jako firemní hodnotu

Největší výzvou práce v remote režimu je odpojení se od práce. Když zaměstnanci dojíždí do kanceláře, tak cesta do práce a z práce je jakýmsi přechodovým rituálem mezi domácím a pracovním prostředím. Home office tento léta pěstovaný návyk odstranil a výsledkem jsou vyhořelí zaměstnanci (spolu s trendy jako The Great Resignation nebo Quiet Quitting).  

Během pandemie se ukázalo, že pouhé zaklapnutí notebooku v home office k vypnutí hlavy nestačí. Lidé často kontrolují e-maily a Slack na mobilu s tím, že “co kdyby náhodou” je někdo sháněl. Nepřetržitá dostupnost je však výsledkem nedostatečné komunikace očekávání. A pokud zprávy od šéfa chodí i v deset večer, pak zrovna nejde dobrým příkladem. Zdravý work-life balance přispívá k well-beingu zaměstnanců a spokojenost vede k větší angažovanosti.

7) Dejte lidem šanci růst

Zaměstnanci se přestávají angažovat, když se práce stane nudnou rutinou, která je nenaplňuje a nemají se kam posouvat. Na firemní vzdělávání je často pohlíženo jako na náklad místo investice. Bývá to jedna z prvních věcí, které se škrtají rozpočty. Tento krok se firmám vrací jako bumerang v podobě nespokojených, neangažovaných zaměstnanců, a dokonce častých odchodů[2].  

I s malým rozpočtem se dá dělat velké divadlo. Místo nákladných externích školení rozhoďte sítě do vlastních řad. Školení a mentoring je win-win pro obě strany, zaměstnanci se mohou naučit novým dovednostem a školitel či mentor může získat cennou praxi a rozvíjet své dovednosti. A třeba si i trochu přivydělat či získat zajímavý bonus.

Co funguje v remote nastavení vašemu týmu? Podělte se s námi na LinkedInu a uděláte nám radost, když článek doporučíte i kolegům.

Zdroje:

[1] Forbes.com, 66% Of People Would Quit If They Feel Unappreciated, autor Victor Lipman

[2] Gallup.com, What Millennials Want From Work and Life, autor Amy Adkins

Jsou vaši lidé opravdu angažovaní?

Behavera Well-being Index vám pomůže odhalit, co brání vašemu týmu v angažovanosti a produktivitě.
Behaveru používá už 20+ people-first firem