5 trendů, které změní jak pracujeme

Svět se nám doslova mění před očima a s ním i způsob jakým budeme pracovat. Co nás čeká za trendy v HR a leadershipu? Které dovednosti z vás udělají nejžádanější zaměstnance? Pojďme spolu nahlédnout do blízké budoucnosti, ať můžete být krok napřed.
Lenka Šilhánová
září 27, 2022
-
4 minuty

1) Nábor podle kompetencí místo praxe a vzdělání

Životopis vám prozradí minulé zkušenosti, ale už nezjistíte jaký potenciál kandidát skutečně má. A právě to vám odhalí pracovní kompetence, které jsou souhrnem chování, vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot potřebných pro zastávání dané pracovní pozice.

Firmy začínají modernizovat svůj náborový procesa online assessmenty rostou na popularitě. HR profesionálům a manažerům díky nim odpadá mnoho administrativy, jako například vymýšlení a vyhodnocování úkolů pro kandidáty. Celý proces se tak stává efektivnější, férovější a flexibilnější.  

Jak vám s tímto trendem může pomoci Behavera? Napište nám na hello(at)behavera.com.  

2) Digitální dovednosti jako nejžádanější dovednost

Používání a ovládání technologií bude jednou z nejpotřebnějších dovedností na trhu práce v roce 2025[1], uvedlo Světové ekonomické fórum. Všechna odvětví si procházejí digitální transformací a prakticky každá firma se tak stává technologickou[2]. To mimo jiné bude mít za následek, že 50 %[3] zaměstnanců se bude muset v nejbližších několika letech rekvalifikovat.  

Nový trend v zaměstnatelnosti už nebude jen o soft skills, jako komunikace, schopnost spolupráce, kritické myšlení a emoční inteligence. K nim se přidávají právě digitální dovednosti a s nimi spojená adaptovatelnost na rychlé změny.

3) Remote práce a mezinárodní týmy

Pandemie normalizovala práci na dálku a spustila boom v rozvoji digitálních nástrojů, což otevřelo dveře mezinárodnímu trhu práce. Celosvětový nedostatek kvalifikovaných pracovníků vyvolal boj[4] mezi firmami o ty nejlepší z nich. To vedlo ty vynalézavější pracovníky k práci pro více zaměstnavatelů naráz, často však v tajnosti[5].

Podle posledních výzkumů mladí lidé vystřídají 12-15 zaměstnání za svůj pracovní život. Jinými slovy, talent vždy půjde za nejlepší nabídkou a často to bude i do zahraničí bez nutnosti emigrace z rodné hroudy. Technologie umožňují lidem pracovat kdykoliv a odkudkoliv.  

Pro firmy to bude muset znamenat přizpůsobení procesů, od náboru až po samotné fungování. A pro lidi změnu mindsetu z jednoho povolání na kariérní mobilitu a ze specializace na přenositelné dovednosti. Jak to však celé zvládnou jednotlivé státy s adaptací zákoníků práce, to je zatím ve hvězdách.

4) Práce místo zaměstnání

Už dávno minuly časy, kdy člověk nastoupil do zaměstnání, kde zůstal 40 let než odešel do důchodu se zlatými hodinkami za věrnost. Dnes se v zaměstnání člověk ohřeje průměrných 4.2 roku[6] a tato doba se bude s nástupem Generace Z na pracovní trh ještě více zkracovat.  

Vliv na to však nebude mít jen touha po změně na straně zaměstnanců, ale rychle zastarávající dovednosti nebo samotná “nepotřebnost” dané pozice, například vlivem automatizace, digitalizace či umělé inteligence.

Jedním z trendů tak bude najímání pracovníků na výkon konkrétní práce[7] na projektu místo zaměstnání se striktně danou pracovní náplní. Zaměstnavatelé tedy budou potřebovat mít přehled o tom, jaké kompetence budou pro dané projekty potřebovat a kdo z jejich ověřené sítě pracovníků je má – případně jaké budou potřebovat na trhu najít a najmout.

5) Well-being jako nutnost a ne jen benefit

Inflace, válka na Ukrajině, pandemie, digitalizační smršť a celkové obavy z budoucnosti se podepisují na mentálním zdraví nás všech Není divu, že právě teď se na sociálních sítích velmi skloňuje termín quiet quitting (tichá rezignace), kdy lidé hledají úlevu od přepracování a naopak firmy se obávají nízké produktivity.

People-first leadeři však chápou přímou souvislost mezi well-beingem a produktivitou zaměstnance. Nehledají rychlá a jednorázová řešení, ale přemýšlí dlouhodobě.  

Trendem tedy bude vzdělávání manažerů v oblasti well-beingu zaměstnanců a využití HR technologií které pomohou problém odhalit a doporučí manažerům, co dělat. Cenově dostupné řešení, jak mít psychologa a data-analytika v počítači dostupného 24/7.

Co říkáte na těchto pět trendů v HR?Jsou to podle vás změny k lepšímu, které vyřeší některé současné výzvy? Nebo to jsou jen výdobytky, které zmizí tak rychle jak se jen objevily? Podělte se s námi o svou vizi budoucnosti na LinkedInu a uděláte nám radost, když článek nasdílíte se svými kolegy.

Zdroje:

[1] Weforum.org, Five key trends shaping the new world of work, autor Segun Ogunwale  

[2] Forbes.com, Why Every Company Is A Technology Company, autor Stephenie Stone

[3] Europass.com, Dovednosti budoucnosti

[4] BBC.co.uk, What the war for worker talent really looks like, autor Alex Christian  

[5] Forbes.com, The Remote Trend Of Working Two Jobs At The Same Time Without Both Companies Knowing, autor Jack Kelly

[6] Weforum.org, Skill, re-skill and re-skill again. How to keep up with the future of work, autor Stephane Kasriel

[7] LinkedIn.com, Skills are the New Currency, autor Ryan Roslansky

Jsou vaši lidé opravdu angažovaní?

Behavera Well-being Index vám pomůže odhalit, co brání vašemu týmu v angažovanosti a produktivitě.
Behaveru používá už 20+ people-first firem